Välj en sida

Se & göra

Upptäck Pite-Rönnskär. Här finns massvis med möjligheter till natursköna och historiska upptäckter. Här finns levande kultur- och naturarv. Här tipsar vi om några aktiviteter och sevärdheter på ön.

Boka boende

Levande natur och kulturarv

På Pite-Rönnskär känns det nästan som att tiden stått stilla. Förvisso jobbar inga lotsare här idag men byggnaderna står kvar och fiskestugorna är idag privatstugor där många öbor lever ett lugnt skärgårdsliv. Det finns en historia i varje vrå, stigar att upptäcka och sägner som sägs vara sanna. Ute på kyrkudden ligger det 250 år gamla fiskekapellet. På Pite-Rönnskär finner ni Sveriges högsta järnfyr. 

Evenemang

Lördag 4 september

Båtsista med Vilda kocken

Välkommen till ”Båtsista” på Pite-Rönnskär. För vet ni vad, Pite-Rönnskär är lika fint på hösten! Ta med familjen, vännerna eller grannen och njut av god mat och havet en sista gång för denna säsong.

Vi bjuder upp till Street Food med fisk & skaldjur, tillsammans med Vilda kocken Erik Brännström. Maten kommer serveras på ett perfekt sätt för att ni ska kunna mingla runt och hitta det perfekta stället att avnjuta det goda på.

Lördag 4 september
Klockan 15:00-19:00
Kom när det passar er.

Mat: 249 SEK per person

Båt: 180 SEK per person
Båtturer från kl. 14:30

Barn (-12 år)
Plättar: 70 SEK per person
Båt: 90 SEK per person

OSA onsdag 1 september
Endast förbokade sällskap

Boka er plats:
Mat, eller mat & båt
bokning@kinnbackskargard.se 

Lördag 10, 17, 24, 31 juli

Middag med Vilda kocken


Vi får besök i sommar, och vi är så glada för det! Välkommen Erik Brännström eller Vilda kocken som andra känner igen han för. Erik kommer ta med oss på en smakupplevelse som andas fisk och skaldjur, och finns det en mer passande plats för det? – Nej, skulle inte tro det!

Fyra lördagskvällar under juli månad, närmare bestämt 10, 17, 24, 31 juli kommer ni ha möjligheten att följa med på en smakupplevelse med en avsmakningsmeny som är helt och hållet tillagad utomhus, i vårt utekök, där det kommer eldas, rökas och grillas.

Menyn presenteras på plats tillsammans med Erik som tar er med på smakupplevelse ni länge kan blicka tillbaka till! Det kommer serveras fisk & skaldjur från Nordnorge, fjällfisk från Västerbotten samt ett och annat napp precis utanför ön. 

Lördag 10, 17, 24 och 31 juli
klockan 18:00

Paket i dubbelrum: 1795 SEK per person
inkl. avsmakningsmeny, båttransfer, logi, frukost, och slutstädning

Paket i tvåbäddsrum: 1695 SEK per person
inkl. avsmakningsmeny, båttransfer, logi, frukost, och slutstädning

Pris inkl. båt: 1175 SEK per person
Inkl. avsmakningsmeny och båttransfer

Pris från: 995 SEK per person
Inkl. avsmakningsmeny

Dryckespaket finns att köpa på plats.

 

Boka er plats: bokning@kinnbackskargard.se

Söndag 11, 18, 25 juli och 1 augusti

Picknick med Vilda kocken


Gårdagens dyningar bjuder upp till Picknick på söndagar! Vilken fantastisk idé!

Erik ”Vilda kocken” Brännström finns här och packar just er picknickkorg. En picknickkorg full med godsaker som röror och smårätter, en komplett sommarlunch helt enkelt! 

Ta med den ner till kajen, längs med strövarstigen, en lämplig sten nere vid vattnet eller varför inte sitta kvar vid caféts uteservering? Valet är ditt och du är glad för att du tog tillfället att beställa picknickkorgen.

Söndag 11, 18, 25 juli och 1 augusti,

Pris från: 290 SEK

Priset avser två personer och behöver inte förbokas

Onsdag 7, 14, 21, 28 juli

Lotsvandring


Det sägs att år 1771 byggdes Pite-Rönnskärs gamla fiskarkapell. I år är det 250 år sedan och det är även 200 år sedan Pite-Rönnskär blev lotsstation. 

Det är värt att fira tycker vi! 

Välkommen på dagsutflykt där ni alla onsdagar får följa med på en lotsad tur runt ön där Lars eller Erik berättar om det gamla fiskeläget Pite-Rönnskär och dess historia.

Onsdag 7, 14, 21, 28 juli

Pris: 425 SEK per person
I paket ingår:

09:30 Båttransfer från Kinnbäck
10:00 Guidad tur med en kär ö-bo
12:00  Lunch, laxtallrik inkl. dryck & kaffe med dopp
14:00 Båttransfer tillbaka till Kinnbäck

Boka er plats: bokning@kinnbackskargard.se

Begränsat antal platser

Söndag 11 juli

Kyrksöndag


Den andra söndagen i juli klockan 11:00 är den traditionsenliga högmässan i det gamla fiskarkapellet på Pite-Rönnskär. 

Ni är välkomna att boka er tur med oss och vi lovar er att ni är där till klockan 11:00

Boka er båttur i formuläret eller skicka oss ett mejl till bokning@kinnbackskargard.se

Utflyktstips

Utflyktstips

Fika


Lotshusets egna fikabröd. Bakat med handkraft på äkta smör. Självklart har vi också fika anpassat för allergener som laktos, mjölkprotein och gluten.

Utflyktstips

Fiskarkapell


Nästan längst ut på kyrkudden står det 250 år gamla fiskarkapellet, med raka kyrkbänkar, breda golvplankor, historiska timmerväggar och en vacker och rejält tung dörr. Kapellet sägs ha byggts 1771 och än idag hålls det bröllop, dop och gudstjänster där. 

Utflyktstips

Fyren


Sveriges högsta järnfyr av modellen Heidenstam reser sig majestätiskt upp i sin röda färg och ses som öns kännetecken av många förbipasserade.

Utflyktstips

Lotshuset


Välkommen in och se hur fint vi har det inne i caféet. Vi bedriver café i den delen av huset där fyrmästaren med familj bodde. Vi går på samma trägolv och vi öppnar samma köksskåp. Tanken svindlar över denna hållbarhet i tid och rum. 

Utflyktstips

Strövarstig


Följ landgången förbi skottkärrorna mot ensmärkerna, vilket är de orangea inseglingsfyrarna som visar farleden in till hamn. Dessa märken  står vid skogskanten och går inte att missa. Ni är nu på strövarstigen som sträcker sig till öns baksida. Stigen tar ca 20 minuter att gå. Ta med badkläder för ett dopp, sandbotten är mjuk mot era fötter. Kanske havet suger? Det finns en grillplats också. 

Utflyktstips

Bastu


Det finns en vedeldad bastu nere i kajen som är öppen för allmänheten. 

Utflyktstips

Bada


Ta ett dopp från bryggan eller ta med badkläderna till baksidan av ön och bada där.  

Utflyktstips

Lek


Nere vid hamnen finns gunga och sandlåda för de minsta barnen. 

Utflyktstips

Fiska


Prova fiskelyckan från bryggan eller längs med strandkanten. 

Frågor & svar

Behöver man förboka bastun?

Nej, bastun är öppen för alla och går inte att boka. 

Var ligger bästa badstället på ön?

De flesta badar från bryggorna i båthamnen eller från kajen. Det finns badstege på båda ställena. Vill man känna havsbotten så går det att bada på baksidan av ön i slutet av strövarstigen. Där är det sandbotten, skönt för fötterna när du går ner i vattnet.

Behöver jag fiskekort för att fiska?

Det behövs inte.

Kundomdömen

Efter en kort tur med båt befinner jag mig på
Pite-Rönnskär, en pärla i skärgården. Efter jag har ätit en stor, smarrig räkmacka i caféet, finner jag ro för hela själen genom att vandra genom det mysiga fiskelägret och till slut sätta mig ner på kajen och njuta av tystnaden och det stora blå.

Kikki Axelsson

Den nya bastun var en riktigt hit! Pite-Rönnskär är vårt självklara stopp med båten varje år. Vi är så glada att det nu finns ett café på ön och ett vandrarhem där vi kan hyra in våra gäster som inte ryms att sova i båten.

Mr. kapten

Det perfekta utflyktsmålet, bara för några timmar såväl som för övernattning. Trevlig båttur, trevlig och tillmötesgående personal, god mat i caféet och framför allt: en underbart vacker, charmig och pittoresk skärgårdsmiljö som andas historia. Skellefteå skärgårds absoluta pärla! 

Andreas Fossland

Bra att tänka på när du besöker Pite-Rönnskär

  • Hundar måste hållas kopplade.
  • På Pite-Rönnskär finns inte avlopp därför finns enbart torrtoaletter som är skyltade för gäster. 
  • De gamla fiskarstugorna är privata och många är på plats för att njuta av sitt sommarställe. Här är det extra fint att visa hänsyn genom att bara strosa förbi samtidigt som du beundrar de fina och välskötta stugorna.
  • Avvik inte från spångar och stigar.
  • Visa omtanke om växt-, djur- & fågelliv. 
  • Använd utpekade rastplatser på kartan vid kajen för att njuta av eget fika eller mat.
  • Släng skräp och avfall i utplacerade sopkärl.